Biologická dostupnosť živín
Podľa FDA (Food and Drug Administration) biologická dostupnosť predstavuje pomer a rýchlosť, s akou je živina alebo jej časť schopná vstrebať a použiť na miesto svojho pôsobenia (v tomto prípade krv).
Prvým krokom k biodostupnosti živiny je jej uvoľnenie z „matrice“ potravy a jej premena na chemickú formu, ktorú dokáže vstrebať tráviaca sliznica, takže záleží na správnom žuvaní a primeranej enzymatickej funkcii tráviaceho traktu. systém. Napríklad, aby sme mohli spracovať glukózu prítomnú v ryži, musíme túto ryžu žuť a stráviť pomocou enzýmov. To isté sa deje pri asimilácii prolínu (aminokyselina prítomná v kuracích proteínoch) alebo pri spracovaní omega 3 mastných kyselín prítomných v rybom tuku.
Hoci existuje teoretická biologická dostupnosť, existuje veľa faktorov, ktoré ju môžu modifikovať, čo je potrebné vziať do úvahy pri navrhovaní receptúry krmiva, ktoré je asimilovateľné a užitočné pre našich domácich miláčikov.
Bez toho, aby sme sa do toho púšťali, ale aby sme vám poskytli predstavu o zložitosti veci, vymenujeme niektoré z faktorov, ktoré môžu zmeniť biologickú dostupnosť živiny:
Varenie prísady (varené alebo pečené?).
Pôvod zložky (živočíšny alebo rastlinný zdroj?).
Chemická forma živiny (organická alebo anorganická?).
Interakcie s inými zložkami a živinami (napríklad vitamín C zvyšuje biologickú dostupnosť železa, takže železo sa lepšie spracováva, keď sa podáva spolu).
Interakcie s liekmi (napríklad použitie antibiotík môže znížiť asimiláciu zinku).
Zmeny v stravovaní (prechod z jedného receptu na druhý môže zmeniť sliznicu tráviaceho traktu bez vonkajších symptómov, ale na niekoľko týždňov ovplyvniť biologickú dostupnosť živín, ktoré sú prehltnuté).
Stav tráviacej sliznice (napríklad nižšia sekrécia kyseliny v žalúdku bráni asimilácii vitamínu B12).
Fyziologické stavy (v období rastu a laktácie sú živiny lepšie asimilované).
Biologickú dostupnosť vitamínu B12 ovplyvňujú aj patologické stavy (napríklad Helicobacter pylori, častý v prípade vredov a gastritídy).
Vplyv majú aj individuálne faktory ako rasa, pohlavie, vek a úroveň fyzickej aktivity.
Ak sa chcete ponoriť do ďalších parametrov, ktoré definujú kvalitu a nutričnú účinnosť ingrediencie, skontrolujte si biologickú hodnotu a stráviteľnosť.