Označovanie potravín

Kvalita produktu nie je určená jeho označením alebo jeho cenou.

Označovanie je informácia, ktorá má smerodajný charakter, a mala by sa tak brať do úvahy, keď si ceníme potraviny.

Reguláciu označovania v Španielsku ukladá Európska únia, takže všetky krajiny EÚ sa riadia rovnakým nariadením (Spojené štáty americké a Kanada majú vlastnú legislatívu).

Niekedy môžu tieto informácie spôsobiť zmätok, najmä pri porovnávaní rôznych produktov. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli poskytnúť vám sériu kľúčov, ktoré vám pomôžu lepšie pochopiť tento svet:

  1. Všetky potraviny by mali uvádzať, či ide o kompletné jedlá (odporúčané ako základ denného príjmu) alebo doplnkové potraviny (pochúťky alebo doplnky, ktoré by samy osebe nezabezpečili vyváženú výživu).
    Je nevyhnutné poskytnúť našim zvieratám kompletné krmivo, ktoré je zároveň vyvážené a výživné, čo nie je také jednoduché, keďže kvalitná strava nespočíva len v miešaní ingrediencií a dosahovaní určitého minimálneho percenta analytických zložiek.

2. Pojmy ako „prirodzený“, „holistický“, „prémiový“ a „superprémiový“ nie sú legislatívne upravené
Ak neexistuje predpis, ktorý by ich definoval, každá spoločnosť môže tieto pojmy používať tak, ako uzná za vhodné, podľa vlastných kritérií a filozofie.

Nezávislé organizácie ako FEDIAF (európska) alebo AAFCO (americká) ponúkajú definície, ktoré napriek tomu, že nie sú povinné, môžu slúžiť ako návod (napríklad pre FEDIAF je definícia „prirodzeného“ obmedzenejšia a prísnejšia ako pre AAFCO).

Pojem „bio / bio / ekologický“ má v Európskej únii svoju vlastnú legislatívu a na vypracovanie biopotraviny existuje množstvo písomných predpisov, ktoré musí výrobca dodržiavať.

3. Je vhodné kupovať potraviny, ktoré špecifikujú, pre koho je výrobok určený
Je potrebné mať na pamäti, že potreby šteniatka nie sú rovnaké ako potreby dospelého; alebo dospelý, ktorý vykonáva intenzívnu dennú aktivitu, nemá rovnakú potrebu ako starší pes; alebo že potreby dojčiacej ženy nie sú rovnaké ako potreby ženy pri údržbe.

4. Tabuľka dávkovania je len orientačná
Je veľmi dôležité pomerne často sledovať ich telesný stav, aby sa v prípade potreby upravili porcie alebo zvážili zmenu stravovania.

5. Zloženie zobrazuje ingrediencie v recepte v zostupnom poradí podľa zahrnutého množstva.
           Nie je povinné uvádzať percentuálny podiel všetkých zložiek, iba tých, ktoré sú zvýraznené, či už v obchodnom názve potraviny alebo vizuálne (fotka, kresba, veta…)

Percento, ktoré sa môže objaviť vedľa zložky, môže niekedy spôsobiť väčší zmätok, pretože zložka môže byť zapracovaná čerstvá, takže obsahuje vodu prirodzene (napríklad v mäse je vlhkosť 65 – 70 % sama osebe) alebo vo svojej dehydrovanej forme, takže by mala oveľa koncentrovanejšie živiny. Preto toto percento v zložení nie je pre spotrebiteľa skutočne užitočnou informáciou na posúdenie obsahu bielkovín, tukov alebo sacharidov v potravine.

6. Časť s analytickými zložkami na označení uvádza približné hodnoty bielkovín, tuku, vlákniny, popola a vlhkosti (druhá nie je vždy povinná).
Na získanie týchto hodnôt sa používajú laboratóriá. Laboratórne techniky vždy poskytujú spotrebiteľom užitočné hodnoty, ale sú len približné.

Smerná hodnota uhľohydrátov v receptúre sa získa odpočítaním hodnôt bielkovín, tukov, vlákniny a popola od sušiny (nezabudnite, že sacharidy nie sú to isté ako obilniny).

7. Popol alebo anorganická látka analytických zložiek je názov daný látke, ktorá je výsledkom laboratórnej techniky.
“Popol” sa nevzťahuje na prísadu (popol nie je zahrnutý ako prísada v recepte).

Je to zvyšok alebo produkt, ktorý je výsledkom laboratórnej techniky. A získava sa spálením sušiny, aby sa extrahovalo množstvo anorganickej hmoty vo vzorke. Táto hodnota odzrkadľuje okrem iného množstvo minerálov v produkte.

Každá zložka má určité percento popola (po spálení), ktoré sa podieľa na konečnom percente v potravine. Napríklad staré zrná (ako amarant) a pseudoobilniny (ako quinoa) majú vyšší obsah minerálov a vlákniny (a teda aj väčšie percento popola) ako iné obilniny.

K zvýšeniu hodnoty popola prispievajú aj ďalšie zložky, ako sú strukoviny, zemiaky, sladké zemiaky, sušené ovocie, sója, hnedá ryža, repa, špenát alebo bobuľové ovocie.

8. Dva produkty s rôznym percentom vlhkosti nemožno nikdy priamo porovnávať s etiketou
Ak chcete porovnať analytické zložky dvoch potravín, ktoré majú rôznu vlhkosť, musíte ich najprv previesť na sušinu (DM) a vždy sa najprv pozrieť na ich vlhkosť, až potom sa rozhodnúť pre jednu z nich.

Aby ste vedeli porovnať dve potraviny s rôznou vlhkosťou a vedeli sa bezpečne rozhodnúť, pozrite si, ako ju vypočítať.

9. V časti Doplnkové látky je povinné uvádzať vitamíny a minerály s ich kódom a ich nomenklatúrou, podľa legislatívy.
Krmivá pre domáce zvieratá sú vyrábané tak, že môžu byť určitý čas vystavené vzduchu alebo slnečnému žiareniu. V dôsledku toho, aby sa zabezpečilo, že potravina bude aj naďalej poskytovať základné živiny v primeraných množstvách, pridávajú sa určité vitamíny a minerály (tie, ktoré sa môžu znehodnotiť), a preto si potravina zachováva svoje vlastnosti a je kompletná počas celej svojej životnosti.

Číslo E nemusí nutne znamenať škodlivú látku, je to jednoducho spôsob klasifikácie. V súčasnosti však Európska únia premenováva vitamíny a minerály, takže už nebudú niesť číslo E (napríklad vitamín A sa zmení na 3a672a).

Ostatné prídavné látky (ako sú farbivá, konzervačné látky a antioxidanty) sa môžu objaviť všeobecným spôsobom, jednoducho s názvom ich funkčnej skupiny.

10. V prípade akýchkoľvek otázok je povinné mať kontaktné číslo osoby zodpovednej za označovanie
Na obale potravín musia byť uvedené informácie o výrobcovi aj distribútorovi.

Legislatíva správne vyžaduje uvádzanie percentuálneho podielu živín, ako je napríklad surová bielkovina, na usmernenie kupujúcich, ale tieto informácie nie sú také výpovedné ako znalosť biologickej hodnoty, stráviteľnosti alebo biologickej dostupnosti zložiek (údaje, o ktorých vieme, že by skomplikovali čítanie na etikete, ale ktoré sú užitočnejšie na posúdenie kvality potravín).

Napriek tomu vyzývame ľudí, aby sa neriadili výlučne tým, čo čítajú, ale aby sa pýtali a skúšali. Pretože správne asimilovaná potravina generuje okamžité priaznivé účinky a čo je dôležitejšie, dosahuje svoju dlhodobú funkciu. A správna strava je najlepší liek.