Biologická dostupnosť živín

Podľa FDA (Správa potravín a liečiv) biologická dostupnosť predstavuje pomer a rýchlosť, s akou je živina alebo jej časť schopná absorbovať sa a použiť na miesto svojho pôsobenia (v tomto prípade krv).

Prvým krokom k biologickej dostupnosti živiny je jej uvoľnenie z „matrice“ potraviny a jej premena na chemickú formu, ktorú môže absorbovať sliznica tráviaceho traktu, takže závisí od správneho žuvania a adekvátnej enzymatickej funkcie tráviacej sústavy. systému. Napríklad, aby sme mohli spracovať glukózu prítomnú v ryži, musíme ryžu žuť a stráviť ju enzýmami. To isté sa stane s asimiláciou prolínu (aminokyselina prítomná v kuracích proteínoch) alebo so spracovaním omega 3 mastných kyselín prítomných v rybom oleji.

Napriek tomu, že existuje teoretická biologická dostupnosť, existuje mnoho faktorov, ktoré ju môžu modifikovať, čo je potrebné vziať do úvahy pri navrhovaní receptúry jedla, ktoré je asimilovateľné a užitočné pre naše domáce zvieratá.

Bez toho, aby sme sa tým zaoberali, ale aby sme vám poskytli predstavu o zložitosti záležitosti, vymenujeme niektoré z tých faktorov, ktoré môžu zmeniť biologickú dostupnosť živiny:

Varenie prísady (varené alebo pečené?).

Pôvod prísady (živočíšny alebo rastlinný zdroj?).

Chemická forma živiny (organická alebo anorganická?).

Interakcie s inými zložkami a živinami (napríklad vitamín C zvyšuje biologickú dostupnosť železa, takže železo je lepšie spracované, ak je poskytnuté spoločne).

Interakcie s liekmi (napríklad používanie antibiotík môže znížiť asimiláciu zinku).

Zmeny v strave (prechod z jedného receptu na druhý môže zmeniť tráviacu sliznicu bez toho, aby spôsoboval vonkajšie príznaky, ale niekoľko týždňov ovplyvňuje biologickú dostupnosť prehĺtaných živín).

Stav tráviacej sliznice (napríklad nižšia sekrécia kyseliny v žalúdku bráni asimilácii vitamínu B12).

Psychologické stavy (v čase rastu a laktácie sú živiny lepšie asimilované).

Patologické stavy (napríklad výskyt Helicobacter pylori, častý v prípade vredov a zápalu žalúdka, tiež ovplyvňuje biologickú dostupnosť vitamínu B12).plyv majú aj jednotlivé faktory ako rasa, pohlavie, vek a úroveň fyzickej aktivity.

Ak sa chcete ponoriť do ďalších parametrov, ktoré definujú kvalitu a nutričnú účinnosť zložky, skontrolujte biologickú hodnotu a stráviteľnosť.