Stráviteľnosť bielkovín

Stráviteľnosť je parameter, ktorý meria schopnosť druhu stráviť a spracovať živinu (Gutiérrez et al, 2009).

Preto nám dáva percento živín absorbovaných našimi zvieratami.

Používa sa na akýkoľvek typ prísady (nielen na bielkovinové zložky, na rozdiel od biologickej hodnoty, ktorá sa týka iba bielkovín).

V Dingonature pracujeme s veľmi dobre stráviteľnými prísadami (napríklad okolo 90-95% pre zdroje bielkovín), čo znamená, že takmer celá zložka je spracovaná.

Výhody sú veľmi zaujímavé:

  1. Potraviny ľahšie stráviteľné.
  2. Minimálne opotrebovanie orgánov zapojených do ich metabolizmu.
  3. V dôsledku toho zníženie množstva produkovaného odpadu, ktorý sa má eliminovať, a teda zníženie rizika akumulácie.

V prípade bielkovín môžu mať vysokú stráviteľnosť, ale strednú biologickú hodnotu. Vajcia majú napríklad nižšiu stráviteľnosť ako pečeň, ale väčšiu ako sója (aj keď vajcia majú vyššiu biologickú hodnotu).

Receptúra ​​môže tiež obsahovať vysoké percento surových bielkovín, ale nízku stráviteľnosť, takže veľká časť týchto bielkovín bude vylúčená a nebude spracovaná.

Zložky, ktoré poskytujú uhľohydráty a tuky, majú tiež svoju stráviteľnosť, ktorá sa bude výrazne líšiť v závislosti od pôvodu a spôsobu získavania (surové zemiaky sa nepoužívajú rovnako ako dehydrované zemiaky).

Ak chcete viac informácií o ďalších parametroch, ktoré naznačujú kvalitu a nutričnú účinnosť zložky, prečítajte si naše články o biologickej hodnote a biologickej dostupnosti.