Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny
Omega 3 a omega 6 mastné kyseliny sú esenciálne polynenasýtené tuky, preto ich musíme prijímať denne (pretože naše telo a naše domáce zvieratá si ich nedokážu vyrobiť).
Hovorí sa im polynenasýtené, pretože majú medzi atómami uhlíka viac ako jednu dvojitú väzbu, čo ich odlišuje od mononenasýtených, iba s dvojitou väzbou, a od nasýtených, bez dvojitej väzby.
Aby sme to zhrnuli a poskytli vám predstavu o dôležitosti týchto esenciálnych mastných kyselín, poukážeme na niektoré z ich kľúčových funkcií v tele:
Omega 6 (napríklad linolová, arachidónová, gama linolénová DGLA):
Sú nevyhnutné pre správny rast a reprodukciu. Tiež pre pokožku.
Omega 3 (ako alfa linolénová, EPA a DHA):
Sú nevyhnutné v prípade alergií, artritíd, enteritíd a iných zápalových procesov, podieľajú sa na adekvátnom mozgovom vývoji, prispievajú k zdravej reprodukcii, srdcu, očiam a pokožke atď.
Dobrá tlač, ktorú omega 3 v posledných rokoch získali, bola spôsobená ich nedostatočnou spotrebou (na rozdiel od omega 6, ktorých sa konzumovalo nadbytočne), preto ich odborníci na výživu a médiá začali klásť dôraz na to, aby ich ľudia zaradili do svojho jedálnička rozsahu.
Dobrý podiel týchto základných živín by bol v pomere 5: 1 až 2: 1 (5: 1 znamená, že prijímajú 5 -krát viac omega 6 ako omega 3). To by malo stačiť na vyváženie ich účinkov a uspokojenie každodenných potrieb.
V Dingonature pracujeme s rešpektovaním tohto podielu a dodávame dostatočné množstvo esenciálnych omega biologicky dostupným spôsobom a v správnom čase, aby neboli vplyvom tepla zmenené. Začíname s rastlinnými olejmi a živočíšnymi tukmi od dodávateľov, ktorí pri svojej výrobe nepoužívajú náročné tepelné úpravy (aby sa predišlo tvorbe prekanceróznych látok a rafinovaných olejov nízkej kvality). Do našich receptov ako prírodné zdroje omega 3 zahrnujeme: ľanový olej, krilový a nórsky lososový olej); a z omega 6: borákový olej, kurací tuk a kačací tuk.
Je dôležité mať na pamäti, že žiadna nadbytočná živina, akokoľvek zásadná, nie je pre organizmus prospešná.. Ak vezmeme ako príklad omega 3, je známe, že jeho nadmerná konzumácia môže znížiť imunitnú kapacitu tela, čím sa stávame náchylnejšími na infekčné choroby; alebo môže v našom tele vytvárať nežiaduce látky (jav, ktorý sa zhoršuje, ak nie je prijatý dostatok vitamínu E na „ochranu“ týchto mastných kyselín pred oxidáciou). Táto skutočnosť objasňuje dôležitosť dôkladného premiešania všetkých zložiek receptu, aby sa našla dokonalá rovnováha medzi ich živinami (ani príliš veľa, ani príliš málo) a aby sme kŕmili správne množstvo našich domácich miláčikov.
V Dingonature trváme na význame prekrmovania a zbytočného dopĺňania zvierat, pretože nie za to, že im dáme viac, dosahujeme lepšie výsledky (často sa stáva opak). Ak hľadáte radu, neváhajte nás kontaktovať.