Psy: Všežravce alebo mäsožravce?
Debata o tom, či sú psy všežravce alebo neprísne mäsožravce (na rozdiel od mačiek, ktoré sú prísne), je stále aktuálna. Vo svete kŕmenia psov sa názory rôznia a na internete je ľahké nájsť dôkazy podporujúce ten či onen postoj.
Tento rozdiel v kritériách a postojoch vytvára zmätok, ktorý ovplyvňuje výber krmiva pre nášho domáceho maznáčika.
Preto sa pokúsime vniesť trochu svetla do tejto problematiky a zhrnúť rôzne dôkazy podporujúce túto diskusiu:
- Dĺžka čreva: Črevo striktných mäsožravcov je kratšie, keďže mäso je v porovnaní s vlákninou (zeleninou) „ľahko stráviteľná“. Bylinožravce majú veľmi dlhé črevo, aby mohli vykonávať fermentáciu potrebnú na trávenie vlákniny. Psy sú niekde medzi nimi.
- Divokí predkovia psa jedli obilie: Pozorovacie štúdie ukázali, že vlci sa živia aj tráviacim systémom svojej koristi (kde sú polostrávené rastlinné zlúčeniny). Niektorí sa domnievajú, že tieto štúdie sú nepresvedčivé, zatiaľ čo iní považujú ich platnosť.
Prítomnosť génov spojených s trávením škrobu u psov: - Psy majú určité gény, ktorých funkciou je trávenie sacharidového škrobu. To môže znamenať, že sú všežravé, alebo že sa dobre prispôsobili tisíckam rokov spolužitia s človekom.č.
- Spôsob fermentácie: Fermentácia je chemický proces, pri ktorom sa určité látky používajú na vznik iných. Existujú rôzne typy fermentácie (ako tá, ktorá prebieha v jogurtoch, alkohole alebo v našom čreve). Fermentačnú kapacitu jednotlivca možno posúdiť rôznymi laboratórnymi technikami, ktoré nám dávajú vzor. Vo všeobecnosti majú bylinožravce v tráviacom systéme mikroorganizmy, ktoré fermentujú sacharidy lepšie ako tie, ktoré sú prítomné v tráviacom systéme mäsožravcov, takže tieto živiny lepšie spracovávajú.
Psy majú fermentačný vzorec viac podobný tomu u mäsožravcov, ale toto tvrdenie neberie do úvahy faktory, ktoré určujú stupeň fermentácie (ako je povaha a pôvod uhľohydrátov, ošetrenie, ktoré je zložka prijímaná, laboratórny test určujúci jej fermentáciu kapacita atď.). Tieto faktory nemusia psom umožniť lepšie spracovať zložku bohatú na sacharidy a ich zanedbanie znamená vynechať rozhodujúce informácie. Ak by ste chceli získať viac informácií o tejto téme, odporúčame vám prečítať si o využití obilnín vo výžive.
5. Zuby: Zubná protéza psov je podobná zubnej protéze vlkov.
6. Alternatívne metabolické cesty: Psy môžu syntetizovať glukózu (nevyhnutnú pre mozog) cestami, ktoré využívajú proteíny (konkrétnejšie glukoneogénne aminokyseliny). Ale túto schopnosť majú všežravci aj mäsožravci, preto ju NEMOŽNO považovať za argument na podporu postoja tých, ktorí ich za mäsožravce považujú.
7. Pôst: Psy môžu byť dlhšie bez jedla (v porovnaní s ľuďmi), čo je bežné u mäsožravcov, ktoré jedia korisť; ale častý je aj u medveďov (ktoré sú bez debaty všežravce).
V genetike existuje fenomén nazývaný epigenetika, ktorý sa vzťahuje na silu, ktorú vyvíja naše prostredie a naše skúsenosti na naše gény. To znamená, že to, čomu sa vystavíme, v mnohých aspektoch určí, ako bude náš organizmus fungovať.
Je známe, že najposlušnejšie alebo najdôveryhodnejšie exempláre vlkov sa pred tisíckami rokov priblížili k ľudským sídlam a využili plytvanie potravinami, ktoré tam muži a ženy zanechali. Tak sa postupne medzi týmito dvoma druhmi vytvoril vzťah vzájomného prospechu; a nedobrovoľne vyberala tie exempláre vhodnejšie na spolužitie s mužmi, ktoré sa naopak lepšie prispôsobili životnému štýlu (a stravovaniu) človeka (teda zmenili spôsob stravovania, zvyky a dĺžku života).
Je zrejmé, že psy, priami potomkovia týchto vlkov, vyžadujú väčšie množstvo mäsa ako my. Ale je nepopierateľné, že ich schopnosť tráviť sacharidy už bola preukázaná na genetickej úrovni, takže je nespochybniteľné, že tieto živiny dokážu spracovať. Kľúčom je používať suroviny najvyššej kvality, ktoré boli získané zodpovedným a správnym spôsobom; a ponúkať tento typ živín v biodostupnej forme v receptoch, aby sa zabezpečila jeho maximálna asimilácia a čo najmenej metabolického odpadu.
V Dingonatura berieme tieto fakty do úvahy a keď sme začínali, analyzovali sme potreby psov do hĺbky, od staroveku až po súčasnosť, aby sme vytvorili naše receptúry. Študujeme najlepšie zdroje divokých bielkovín a prispôsobujeme ich aktuálnej strave; a pracujeme s veľmi exkluzívnymi zdrojmi sacharidov, ktoré poskytujeme predtrávené vo všetkých našich potravinách, aby sme sa vyhli fermentácii a problémom s trávením. To všetko spolu s technológiou prispôsobenou na základe pozorovania, aby sme zabezpečili dosiahnutie našich cieľov.
To bol vždy náš prístup; a dnes na tom stále pracujeme, aby sme našim miláčikom ponúkli biologicky prispôsobené potraviny, ktoré im umožnia žiť dlhšie a lepšie.